Pages

Nuffnang Advert

Tuesday, February 12, 2013

~~Resepi Nasi Dagang Ala Bujang

Dah duduk rumah bujang, so semua makanan yg dibuat mestlah ala-ala bujang..Time bujang ni lah nk berjimat cermat kan..Nak makan pun kena ala kadar..Baru terasa nikmatnya..Hehe..Makan tengahari tadi, my housemate membuat nasi dagang..Die dah lama nk buat..Time cuti raya cina nilah kami berpeluang masak..Tapi kan uolls, my housemate, bangun awal-awal pagi..Haha..Excited benar nk masak..Selalunya waktu cuti lah kami masih terbongkang lagi tidur..Huhu..Semenjak adanya periuk pengukus, makin rajinlah kami memasak..Selepas ni mesti ak bakal menjadi gmuk..Huhu...Erm..Ak nk bagi uolls resepi nasi dagang ala bujang ni..Kalau rajin, cuba-cubalah eh..Simple bg ak resepinya..Tapi kena pastikan ada periuk pengukus..Baru semua kerja memasak boleh jalan..:) Ok..Lets continue.........

Cara Membuat Nasi Dagang

* Sebelum tu pastikan berasnya di rendam dalam 2 atau 3 jam..Beras nasi dagang di campurkan dgn beras biasa sedikit..Kiranya bukan 100% beras nasi dagang..

1. Kukus beras dalam sejam..Xpun agak-agak sajalah..Memang beras masih keras atau separa masak..Tapi xpe..Jangan risau ok..Kemudian bilas beras dgn air...Kemudian kukus balik..Kiranya nk bagi lembut uolls bilas lah dgn air..Bukan apa, kalau kukus mestilah beras menjdai sedikit kering..Dats y kena bilas dgn air..
2. Selepas kukus, cuba rasa adakah beras masih lembut atau apa..Kalau xmasak lagi, uolls kukus lagi ok..



Cara Membuat Santan Bagi Nasi Dagang

1. Masukan santan dalam periuk..Ak agak-agak saja banyak mana santan yg nk diguna..Bergantung kepada brapa banayk beras yg uolls nk masak..Di dalam santan ni masukkan bahan-bahan seperi bawang putih, bawang merah, halia dan halba..Kesemuanya dipotong nipis..Biarkan mendidih..Pastikan aroma santannya berbau..Letakkan sedikit garam..Memandailah santan itu terasa masinnya..Sebabnya santan ini akan di gaul bersama beras yang ciap dikukus.

santan

Santan yg telah dibuat

Gaulkan sehingga sebati dan biarkan nasi itu ..so bolehlah dimakan

Bahan Kari Ayam

1-Kisar bahan tumis bawang merah bwng putih halia cili kering dan sedekit lengkuas
2-Setelah ciap dikisar tumis bahangaulkan bersama serbuk kari dan campurkan bunga cengkih sedikit kayu manis bunga lawang..masak sehingga bahan tumisan pecah minyak.
3-Masukan ayam dan gaulkan beberapa minit bersama tumisan tersebut dan tambahkan sedikit garam untuk perap ayam.selepas ayam separuh masak,,masukan santan dan sedikit garam dan gula serta air asam jawa @asam keping..tunggu sehingga gulai mendidih..



Cili kisar bersama bawang

Rempah kari

Tambahkan santan di dalam kari

Masukkan air asam jawa

Bunga lawang, bunga sengkih yg di letakkan di dalam kari ayam

Apabila semuanya dah masak..Rajin-rajinkanlah utk dihidang ya uolls..So, jemput makannnnnnnnnnn...Nyummy-nyummy

Selamat menjamu selera
Ok.Sekian sahaja menu utk hari ini..Muahhh
BuiBui


(+__+)//

2 comments:

  1. nk cpt lembut nasi tu letak kain yg basah kat atas berass...

    ReplyDelete
  2. oh....yeke???baru tau...tq tq...dpt belajar sesuatu yg bru..:)

    ReplyDelete