Pages

Nuffnang Advert

Saturday, February 16, 2013

~~Resepi Popiah Goreng Ala Bujang

Semalam ak dan housemate buat popiah goreng..Dari semalam tengah kerja ak tanya pakwe housemate ak..Makan x popiah goreng..Kalau die makan ak nak buat..Kalu xmakan malas pulak ak nk buat..Huhu..Ak bukan apa, nak masak satu-satu makanan tu biarlah semua org boleh makan..Baru best nak makan kan..hehe..So balik je kerja semalam ak siap kemaskan diri solat apa semua dan baru start membuat bahan-bahan utk popiah goreng..Disebabkan bahan xbanyak, so buat je mana yg termampu dan boleh utk dimakan..Buat awal-awal bukan apa, bangun pagi-pagi dah boleh goreng dan makan utk breakfast

Bahan-bahan Membuat Popiah Goreng Cara aku :)

1. Kacang panjang dipotong halus
2. Taugeh
 (Bahan-bahan lain yang boleh digunakan ialah lobak, sengkuang dan terpulang pada citarasa uolls)
3. Telur 3 biji
4. Secekak udang masin atau ikan bilis dikisar halus (tapi ak xguna sebab housemate ak xboleh makan udang kering)
5. Sedikit perisa seperti perencah sup (Ni cara ak..Kalau uolls nk buat perasa apa-apa pun boleh :) )

Cara Membuat Bahan Popiah

1. Mula-mula pecahkan telur..Buat seperti macam telur dadar..Kemudian hancurkan..Asingkan ke dalam pinggan
2. Masukkan minyak..Tumis bawang merah dan putih (kalau blender lg elok)
3. Kalau ade udang masin atau ikan bilis, boleh ditumiskan sekali..kalau ada bahan-bahan basah seperti ayam pastikan dipotong dadu dan goreng sehingga masak. Macam ak xde udang masin segala bagai..Juz simple je
4. Selepas tu masukkan semua sayur yang ada..Kacau sebati..Masukkan sedikit perencah
5. Akhir sekali masukkan telur
6. Kacaukan bagi sebati kesemua bahan dan perasa..Sayur jgn terlalu masak..Takut sayur terlalu lembik atau layu

Inilah rencah dalam utk popiah goreng

Inilah hasilnya..Simple mimple..huhu
Selepas itu, kalau nk buat gamnya utk lekatkan kulit popiah, ak menggunakan tepung gandun sahaja..Ya la, xkan selepas gulung popiah, nak biarkan mcm tu je..Kenala gam ckit coz xnk bg terkeluar isi dalam popiah tu..Senang saja..Letakkan air, kemudian sedikit tepung gandum.Jgn biarkan, takut tepung berketul-ketul macam ak buat ni..APTB kan..Hehe..Xpe, janji gam tu boleh guna memadailahkan..:)

Inilah gamnya..See....Nmpk berketulkan..Sebabnya ak tinggalkan di atas api..Api pula besar..Memang  failed lah...


Selepas siap semua, bolehlah operasi membuat popiah dijalankan..Yabedabedu..Yeehaaa..Akhirnya dpatlah dalam 20 batang popiah..Ehh..Betul ke ak cakap batang..Xpun biji..Hahaha..Failed giler BM ak ni..Muahaha..Xpe..Janji dah siap..Kalau nk goreng, api jgn terlalu garang..Sebabnya kulit popiah tu nipis je, takut nnt jadi hitam mcm terbakar je..Dah hilang selera nk makan kan..Popiah ni sedap kalau ada sambalnya sekali..Kalau buat sambal ikan bilis ke, udang ke..Kerang ke..Sedap gak tu..Tapi housemate ak dah offer nk  buat sambal bodoh-bodoh je..So ak pun xde hal punyalah..



Dalam 20 biji hasil yg dapat..Jgn gelak..Ade kecik, ade besar..hehe

Sambal Kosong Untuk Popiah

1. Blender cili kering dalam 5 tangkai ( betul ke tangkai..ah..hentam jela)
2. Tumbuk dalam 2 ulas bawang putih
3. Sedikit air asam
4. Sos tomato
5.Sedikit air kosong
6. Garam dan gula secukup rasa

 Masukkan cili kering yg telah diblender, bawang potih yg telah ditumbuk..Masukkan sedikit air.Bergantung banyak mana uolls hendak..Biarkan ianya mereneh..Kemudian masukkan sos tomato, air asam jawa..Kemudian sedikit garam dan gula..Pastikan ianya rasa seperti manis-manis pedas..Tapi jangan terlampau manis..Sudah tentu kurang enak melainkan uolls mmg suke makan manis-manis..Tapi..NO...NO...NO..Manis tidak elok utk kesihatan ya..Heeeee....Oklah..Popiah dah siap..Kuah sambal pun dah siap..So bolehlah dihidangkan..Biar nampak simple, janji enak dimakan..Hehe..Eeee..Puji diri sendiri tuan punya blog ni..Biarla..Biarla..Hehe

Ok..
BuiBui..Tunggu menu yg seterusnya ya !!!
(+__+)//

Ok dah siap..Selamat Menjamu selera  :)

No comments:

Post a Comment