Pages

Nuffnang Advert

Sunday, May 12, 2013

~~Bihun Singapore Versi AnakoBerry :p

Haip-haip..

Moga uolls sihat hendaknya..Kalau xsihat..cepat-cepat makan ubt..Kalau sakit dalamman..xdapat la nk menolong ehh..Rawat sendiri !!
Terasa ujung minggu ni nak update ttg makanan je..Huhu..Walaupun simple..Ak tetak jugak nk mengupdate..Xkira !..Huhuhu..
Saje nk kongsi dgn uolls cara buat bihun singapore yg xbrape nk jadi singalah..Huhu..Hari tu housemate nak makan....Ak pula balik kerja awal..So ak pun jalan la..Buat je walaupun xpandai..Ak buat pn berdasarkan dengan apa yang ak makan dan apa yang ak rasa..Ok.Jom tgk apa bahan-bahannya..

Bahan-bahan :

1. Bawang putih dan bawang merah (Dicincang halus-lebihkan kepada bwg putih kalau nk sedap lg)
2. Ikan bilis atau udang kering (blender halus) - Malas nk beli ikan bilis..So ak guna kiub pati ikan bilis saje..Guna 1 kiub saja
3. Sos Tiram (1 sudu)
4. Lada sulah ( bergantung banyak mana nk guna..kalau nk terangkat..Letak byk ok ! )
5. 2 atau 3 biji cili padi (bergantung nk banyak mana dan tahap kepedasan yg uolls nak)
6. Fishcake/Fishball/Ayam/-bergantung pada uolls nk letak apa..lagi byk bahan, lg sodap ! umppp !!
7. Sawi/Taugeh/Kubis/Carrot (dipotong halus) - Bergantung juga pada uolls nk letak apa..Macam ak lg ske ada byk sayur..Colourful ckit..Nak makan pun berselera..Huhu
8. Tauhu (bergantung sama ada nk goreng terlebih dahulu atau di masukkan begitu saja)
9. Sedikit garam

*Sebelum menumis..pastikan rendam terlebih dahulu bihun kering itu..Bagi lembut..Just menggunakan air biasa je..Xperlu air panas..Jangan xtahu..Ada sesetengah org xtahu mcmna nk lembutkan bihun.Ak cakap berdasarkan pengalaman tau..Ngeh2

Cara Membuat :

Letakkan sedikit minyak..Bergantung pada banyak mana bihun yg hendak di goreng..Kemudian masukkan bawang putih dan merah, kiub pati ikan bilis dan sedikit air..Bagi kiub pati ikan bilis tu sebati dengan bawang2..One morething..Ak prefer kan..Better guna ikan bilis atau udg kering yang btl..Kalau guna yg kiub ni..Kurang sikit rasa ummppp nya..Serius..Ak xtipu..Huhu...Oh ya..Masukkan Hanya sedikit sahaja tau air tu..Jgn dituangkan sampai satu cawan..Huhu..Selepas dah sebati..Masukkan bahan-bahan mcm Fishcake/Fishball/Ayam dan sbgnya..Masukkan sos tiram dan garam..Kalau nk letak secukup rasa pn boleh..Jgn lupa..Masukkan lada sulah..Bergantung banyak mana nk letak ok ! Setengah org tidak tahan dengan lada sulah sebab panas..So letak senyak mana yg patu saja ok..Setelah kesemua sebati..Masukkan bihun..Goreng dan gaulkan bagi sebati ya..Agak-agak bihun sedkit keras..Masukkan sedikit air untuk melembutkan bihun tersebut ya..Dah sebati kesemua rasanya...Masukkan sayur dan tauhu...Jgn goreng terlalu lama ..Khuatir zat pada sayur akan kurang dan layu..Selepas dh siap..So bolehla dihidangkan..So simple..Ak buat dan my housemate makan..Katenya Sedap..Haha..Puji diri sendiri tu okeh !! APTB...lalalalala.

Oh tya..Untuk nampak bihun tu lebih sedap..Buatla telur dadar hancur..Dan di taburkan di atasnya..Kemudian potong daun sup dan daun bawang..Cili merah @  hidup..Then uolls tabur je di atasnya..Kan cantik tu...Selera ckit nk makan..Macam ak ni duduk rumah bujang saje..So mlsnya jgn cakaplah..Janji dah siap dan boleh makan sudah memadailah..

Ok..
Selamat mencuba !
Nak update menu lain pulak ...
(+__+)//


Bihun singapore !! Nasib xde singa di dalamnya..Hahahaaa..
Kalau ade carrot lg cntik rupa bihun ni tau..huhu


No comments:

Post a Comment