Pages

Nuffnang Advert

Saturday, May 25, 2013

~~ Oh.. Sardin Gulung

Haritu my housemate buat sardin gulung..So ak hanya tolong tengok je..Tolong buat pn hanye gitu-gitu..Yg paling penting tolong makan jugak..Haha..Senang dan mudah je cara nak membuatnya..So ak update jela kat blog..Ngehngeh..Thanks Kak Su..

Bahan-bahannya :

1.  1/2 kg tepung gandum
2.  1/2 bungkus yis segera Mauripan
3.  4 sudu besar margerin
4.  2 sudu besar gula
5.  4 sudu besar susu tepung @ digantikan dengan susu pekat manis dalam 2 sudu(buah bacuhan air)
6.  Secubit garam
7.  Air secukupnya


Bahan Inti :
Cili kisar, 1 tin sardin, 5 labu bawang besar

Cara-cara penyediaan inti :

Inti sardin ni lebih kurang 1 tin kecil sardin je..Xguna tin besar pun..First..Masukkan hirisan bawang besar ke dalam kuali..Kemudian masukkan cili kisar sedikit..Kacau ye uolls...Kemudian selepas cili kisar sudah pecah minyak..Masukan sardin itu..Oh ya..Sardin tu dikacau hancur tau..Jika perlu boleh tambahkan garam atau gula..So..dah siap intinnya..Kite beralih kepada cara penyediaan doh pulak..:)


Cara-cara penyediaan doh:


Masukkan susu , gula, yis, margerin dan garam ke dalam tepung..Gaulkan hingga rata..Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada bekas adunan..Perapkan lebih kurang setengah jam...

Selepas sejam..Bentukkan adunan menjadi doh-doh yang kecil..Ambil satu doh tadi dan canaikan hingga nipis..Letakkan inti di atasnya..Tutupkan inti dan kemaskan di bahagian tepi..Kelarkan dengan menggunakan sudu dan gulungkan..Ulangi langkah ini sehingga habis semua doh yang dibentukkan tadi..Lebih kurang macam pic kat bawah ni tau uolls..










Dah siap digoreng..Failed giler kalau ak bab-bab menggoreng kuih..huhu
Jemput tengok jeee la yeee...:p

Ok..
BuiBui
Selamat Mencuba..

(+__+)//

No comments:

Post a Comment