Lalalalala...Oh mama..Saya mahu kahwin..Kahwin dengan siapa..Dotdotdot..huhu..Sekarang ni musim kawan-kawan kahwin kan..Tahniah buat kawan-kawan..!!.Kite pun nk kahwin gak..hehe...Ehh..Nak cite pasal kuih..Bukan pasal kahwin..huhu..Kuih yang ak nk bagitahu ni pun senang dan mudah je tau..Masih ingat lagi mak ak kol semata-mata suruh ak buat cucur ni kalau nak makan waktu petang-petang..Siap bagitahu lagi kuih ni kalau cecah dgn kuah sardin atau ikan bilis pun sedap..Excited gak nk cuba walhal pernah je ak makan ketika di rumah..Marilah mari..Kita mencuba..Ngeee
Bahan-bahannya :
1. 2 cawan tepung gandum
2. 1 sudu yis
3. 2 sudu gula
4. 2 sudu susu manis (bergantung pada uolls nk rasa manis itu banyak mana nk letak)
5. 1 biji telur
6. 3 sudu marjerin @ minyak - digunakan kalau marjerin tiada (better letak marjerin sebabnya rasanya baru ada ummppp)
7. Sedikit garam
8. Sedikit air
Cara-cara penyediaan :
Sangatlah senang hendak membuatnya..Uolls masukkan sahaja kesemua bahan yang di atas..Dan kacau sebati..Oh ya..Pastikan bancuhan tepung ni tidak terlalu terlebih air dan terkurang air..Sedang-sedang sahaja ok .Kalau terlebih air..Nanti bancuhan tepung yang hendak digoreng terlalu cair..Nampak xmolek gituu..Selepas siap dibancuh..Biarkan bancuhan itu dalam 30min atau ianya kembang..Selepas itu bolehlah digoreng...:) Ketika cucur di dalam kuali..Confirm uolls akan dapat lihat cucur itu mengembong cantik je...Berkilat-kilat gitu..Xde yg menggerutu tau..Hehe...
Bancuhan tepung (yg ketul-ketul itu marjerin..Ak letak marjerin pada akhir sekali) |
Tadaaaa......Siap pun cucur manis @ kembong..Cucur ak xmenjadi bulat-bulat sgt sebabnya air terlebih sedikit..:P |
Ok..
BuiBui
Selamat Mencuba..
(+__+)//
No comments:
Post a Comment