Pages

Nuffnang Advert

Saturday, May 25, 2013

~~ Cucur Manis @ Cucur Kembung

Lalalalala...Oh mama..Saya mahu kahwin..Kahwin dengan siapa..Dotdotdot..huhu..Sekarang ni musim kawan-kawan kahwin kan..Tahniah buat kawan-kawan..!!.Kite pun nk kahwin gak..hehe...Ehh..Nak cite pasal kuih..Bukan pasal kahwin..huhu..Kuih yang ak nk bagitahu ni pun senang dan mudah je tau..Masih ingat lagi mak ak kol semata-mata suruh ak buat cucur ni kalau nak makan waktu petang-petang..Siap bagitahu lagi kuih ni kalau cecah dgn kuah sardin atau ikan bilis pun sedap..Excited gak nk cuba walhal pernah je ak makan ketika di rumah..Marilah mari..Kita mencuba..Ngeee

Bahan-bahannya :

1.  2 cawan tepung gandum
2.  1 sudu yis
3.  2 sudu gula
4.  2 sudu susu manis (bergantung pada uolls nk rasa manis itu banyak mana nk letak)
5.  1 biji telur
6.  3 sudu marjerin @ minyak - digunakan kalau marjerin tiada (better letak marjerin sebabnya rasanya baru ada ummppp)
7.  Sedikit garam
8.  Sedikit air

Cara-cara penyediaan :

Sangatlah senang hendak membuatnya..Uolls masukkan sahaja kesemua bahan yang di atas..Dan kacau sebati..Oh ya..Pastikan bancuhan tepung ni tidak terlalu terlebih air dan terkurang air..Sedang-sedang sahaja ok .Kalau terlebih air..Nanti bancuhan tepung yang hendak digoreng terlalu cair..Nampak xmolek gituu..Selepas siap dibancuh..Biarkan bancuhan itu dalam 30min atau ianya kembang..Selepas itu bolehlah digoreng...:) Ketika cucur di dalam kuali..Confirm uolls akan dapat lihat cucur itu mengembong cantik je...Berkilat-kilat gitu..Xde yg menggerutu tau..Hehe...

Bancuhan tepung (yg ketul-ketul itu marjerin..Ak letak marjerin pada akhir sekali)

Tadaaaa......Siap pun cucur manis @ kembong..Cucur ak xmenjadi bulat-bulat sgt sebabnya air terlebih sedikit..:P

Ok..
BuiBui
Selamat Mencuba..
(+__+)//

No comments:

Post a Comment